sunnuntai 4. huhtikuuta 2021

Tunne itsesi

 


"Gnōthi seauton" eli ”tunne itsesi” on muinaiskreikkalainen aforismi, joka oli kirjoitettuna Apollonin temppelin etupihalle Delfoissa. Lausuman alkuperää ei tunneta. Jo antiikin aikana sitä väitettiin monen eri henkilön keksimäksi, ja yleisen uskomuksen mukaan se oli peräisin jumalalta itseltään.

( https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Gnothi_seauton )

Kuvittele, että sielusi on tolkuton määrä erilaisia uskomuksia, jotka nivoutuvat yhteen isoksi matrixiksi. Kaikki uskomukset kuitenkin syntyvät yhdestä ja samasta lähteestä. Isommat uskomukset kasaavat ympärilleen valtavan määrän pieniä uskomuksia itsensä tueksi. Näitä isompia uskomuksia on vaikeampi murtaa, kuin vastaavasti pieniä ja hentoja, pinnalla leijailevia uskomuksia. Näiden kaikenlaisten uskomusten seassa on eräs valtavan kokoinen uskomus, jonka ympärillä on iso rypäleikkö uskomuksia. Tämä isoin uskomusrypäs on identiteetti, joka kantaa sinun nimeäsi.

Tämän identiteetin syntyessä, alamme uskoa toispuoleisesti sitä mitä olemme. Nyt olemmekin sosiaalisia, sanavalmiita, huomaavaisia, melankolisia, hiljaisia, taiteilijoita, poliitikkoja ja vaikka mitä. Kaikessa tiedostumattomassa mustavalkoisuudessamme rajaamme itsemme. Kun dualistinen taakkamme vaakakupissa menee liian yksipuoleiseksi, kaatuu koko vaaka. Tämä heilauttaa todellisuuttamme merkittävästi, mutta nyt vaakakupit ovat pienen hetken tyhjät. Herkästi kiinnittyvä mielemme saattaakin luulla, että vaakakuppimme ovat nyt lopullisesti tyhjät. Alamme kuitenkin kohtuu nopeasti kasata samaa vanhaa uudestaan kuppeihin, jollemme tietoisesti ymmärrä tehdä tähän liittyvää työtä.

Ihmisessä on erilaisia voimia, jotka ohjaavat käyttäytymistä niiden ollessa tiedostumattomia. Näiden voimien ympärille kehittyy valtava määrä uskomuksia. Jos esimerkiksi halumme on selviytyä, koska pelkäämme tiedostumattomasti kuolemaa, saatamme yrittää hamuta itsellemme kyseenalaisin keinoin erilaisia turvan välikappaleita. Mielemme voi lisätä ja vääristää asioita, jotta tämä turva täyttyisi.

Jos halumme puolestaan on lisääntyä, saatamme liioitella saavutuksiamme vaikuttaaksemme kumppaniehdokkaaseemme tai jättää asioita sanomatta, jotka mielestämme vähentäisivät lisääntymismahdollisuuksiamme. Tällainen palturintie vie useimmiten vääristyneeseen suhteeseen, jossa maksetaan omalla onnettomuudella veroa väärän kuvan antamisesta.

Jokaisella todellisuuden juksausyrityksellä on kuitenkin karmansa, eikä tätä karmaa pääse kukaan pakoon, vaikka hetkeksi näyttäisikin siltä. Itsensä ja omien motiiviensa tunteminen tuleekin lääkkeeksi oman eläinluontomme sokealle valtijuudelle. Kun hahmotamme oman sisäisen perkeleemme käyttävän eläinluontoamme hyväkseen oman kaikkitietävän mielemme lumoissa, on meillä mahdollisuus myöntää avuttomuutemme sen edessä ja anoa itseämme suuremmalta apua. Identiteetin ja siten ihmisen itsensä ollessa ongelma, ei se voi korjaantua ongelmalla itsellään. Siksi ihmisen on mentävä itsensä ulkopuolelle, eikä se tapahdu ihmisen omasta toimesta, vaan tuon korkeamma armosta.

Tämä puolestaan antaa mahdollisuuden aloittaa työn itsensä kanssa, jossa oma epäterve itsekkyys kesytetään palvelemaan suurempaa tarkoitusta. Tämä suurempi tarkoitus on myös se, mitä ihminen syvimmiltään myös itse kaikkein palavammin haluaa. Ainoastaan pelko sumentaa näkökenttäämme niin, että luulisimme haluavamme toisin.

"Gnōthi seauton" eli ”tunne itsesi” ❤️?￰゚マᄏ.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Solubiologiaa samaistettuna henkiseen kehitykseen

"Kaikki elolliset koostuvat soluista. Pieniä (soluja) ei voi nähdä paljaalla silmällä." Solu on kuin ihminen tai ihmisen sielu. &q...